Min utmaning att bli värkfri

Jag och mina utmaningar… kan man tänka… men så är jag 🙂 Utmanar mig själv att förbättra det som inte fungerar och det jag inte känner mig tillfreds med.

Nu är det mer än 25 år som jag haft konstant värk och huvudvärk från min nacke. Vid senaste magnetröntgen och slätröntgen så visades det att jag hade både artros, inflammation och diskbråck. (Ska förklara bättre när jag har läkarbrevet nära.

Det kan ju göra vem som helst deppad och uppgiven, men så är inte fallet med mig. Min hjärna är otroligt kreativ – kanske beror på att jag är konstnär och jobbar med EQ-painting också 🙂 Så min hjärna satte igång att hitta lösningar. Artros och inflammation är jag säker på att kosten kan hjälpa till med. Jag har läst en hel del om det, så jag började skriva ner hur min handlingsplan skulle se ut.

Det var kanske 10 år sedan jag ändrade om min kost, på grund av att min mage- och tarm blivit förstörda av alla värktabletter jag ätit. Så gluten och mjölk har jag redan plockat bort ur min kost. Socker slutade jag med för länge sedan också, men det är en tuff rackare att bli av med för gott. Så jag har fuskat med sockret ibland – tänkt att “ja men jag kan väl unna mig nåt gott någon gång”… Hmm…

Vårt belönings system för sött och fett är väldigt starkt och är med oss sedan vi föddes. Men jag vet att det går att utesluta, och jag vet att jag klarar det. för när jag fick hjälp med kosten av en näringsterapeut så konstaterade hon att jag hade läckande tarm – alltså att den viktiga tarmludden hade minskat och det hade blivit hål på tarmväggen. Jag gjorde då också en hår- och mineralanalys för att få veta vilka mina brister var. Så i den vevan fick jag totalförbud på kolhydrater, socker och alkohol. Tarmen behövde bli hel igen, och det tyckte jag att den var värd.

Det finns ett lätt sätt att testa om man har läckande tarm. På morgonen – direkt när du vaknar så tar du ett glas vatten. Sedan samlar du ihop all saliv du kan uppbringa. Spotta sedan i ditt vattenglas. Om spottet börjar “rinna” ner mot botten på glaset, så har du läckande tarm. Om allt spott ligger kvar ovanpå vattnet, så kan du andas ut. Då är din tarmludd hel.

Så, åter till min plan för det här året. Jag fyllde alltså precis 52 år och hade fått brev från min läkare. Där stod alltså resultatet av den röntgen jag hade gjort veckan innan.

Jag vet att när jag mått som bäst har jag tänkt att jag äter “LCHF”, fast på mitt sätt. Jag ska byta ut kolhydraterna mot grönsaker, och eftersom jag haft svårt att bryta ner kött, så kommer jag att välja fisk, ägg och kyckling i första hand som mina proteinkällor. Tofu har också fungerat bra.

Mjölkprodukter byter jag ut mot havremjölk/kokosmjölk och get/fårost-produkter, typ chevré och buffelmozzarella. Det finns tydligen också en vegansk fetasost som jag ska testa idag. Veganskt smör använder jag också.

Sedan så hittar jag väldigt mycket recept när jag googlar på LCHF. Det finns mycket att baka på fiberhusk, mandelmjöl m.m. Frökex är en favorit jag inte vill vara utan.

Ghee är magiskt!

För att få bästa smöret att steka i så gör jag min egen Ghee. Det är från ayourvedan, och enkelt förklarat skirat smör. Det har otroligt stora hälsofördelar och jag tänker använda det i min havrelatte också innan jag går och lägger mig. Googla på Ghee så hittar du varför det är så bra!

Jag kommer också att fokusera min kost på det som är antiinflammatoriskt och som hjälper till att bygga upp kollagen. För kollagen är ett protein, som jobbar som “armeringsjärn” i bindväven och jag som är överrörlig behöver förstås stärka upp det. Det är också viktigt för att bygga upp disken i nacken – eller diskarna som har “säckat” ihop.

Ja, så min plan är alltså att med kost och träning läka bort min nackvärk! Ska kolla med min läkare om jag också kan få stöttning av en dietist, få se om jag kan få extra tips på något som jag inte tänkt på . Sedan när det gått ett år, att vi kollar av hur det ser ut i min nacke. Jag är övertygad om att det kommer att skett positiva förändringar.

Så häng gärna med mig och ta del av vad som händer med min värk och min hälsa. Just nu har jag väldigt ont. Att sitta still vid en dator är inte det allra bästa med tanke på artrosen. Vi d artros är träning och rörelse viktigt. så det ska jag också fokusera på. Har redan startat min plan för det – men det berättar jag mer om nästa gång!

Skriv gärna en kommentar och berätta om du själv har värk, och vilka hälsoproblem du har. Jag har mycket kunskap från min universitetsutbildning, men den bästa kunskapen tycker jag är från mina egna erfarenheter. Det som har funkat för mig, kanske funkar för dig också!
Anmäler du dig, till min blogg/veckobrev så skickar jag en påminnelse på mailen att jag har postat en ny blogg.

Nu har jag förbättrat min kost ännu mer genom att testa Paleo – stenålderskost och Kickstarta med AIP (kost mot autoimmuna sjukdomar). Det finns massor av bra recept och tips på www.swedishpaleo.se

Hoppas jag kan inspirera dig att göra en kostförändring. Hör av dig om du vill få mer tips och idéer på vad jag gjort och som funkat för mig.
Kram Carin
Diplomerad ICF coach, lärare och andlig vägvisare