Konsten att vara i nuet

Ja, det är faktiskt en “konst” att klara. Hmm… konstigt uttryck egentligen 🤔 men du vet vad jag menar. Mindfulness kan man också kalla det. Det är när du gör något så fullständigt fokuserat att du glömmer tid och rum. Många associerar det med att meditera, men det är inte riktigt korrekt. Skillnaden mellan mindfulness och meditation är din fysiska rörelse. Du gör alltså något samtidigt som du utövar mindfulness. Men båda är till för att du ska vara i nuet och att uppleva tystnad och tomhet i ditt inre och speciellt i ditt sinne – din hjärna.

För mig handlade mindfulness alltid förut om att måla – min första stora passion. Där försvann tid och rum och jag var ett med min målning. Jag visste att jag mådde bra när jag målade, men jag visste inte varför. Det kan finnas en “flum” stämpel på det här med att vara kreativ och att måla, och jag vet att på den tiden (typ för 20-30 år sedan) tyckte jag att det var besvärande.

Men den här besvärande känslan, var en viktig drivkraft för mig har jag nu insett. Det var därför jag fick skriva mitt examensarbete på Spa-programmet om just kreativitet, målandet och hjärnforskningen. Den programansvariga Lisbeth Wikström-Frisén från Medicinska enheten på Umeå Universitet, var en pådrivande faktor. Hon visste att jag målade och hade en hemsida med mina målningar. Så hon passade på att puschade mig att skriva om ämnet. “Finns det positiva hälsoeffekter med bildterarpi?” hette min ex.arbete. De enda vetenskapliga studierna som fanns att tillgå handlade om bildterapi.

Men det var då jag fick min besvärande känsla stillad. Den finska hjärnforskaren Matti Bergström har skrivit mycket om kreativitet och varför vi mår bra av att vara kreativa. Hans förklaringar om hjärnan och även den forskning som finns på skillnaden mellan höger och vänster hjärnhalva.

Det blev då väldigt tydligt för mig varför jag mådde bra av att måla och vara kreativ. Det var även då jag var i kontakt med nuet. Enligt Deepak Chopra och hans förklaring om Livets andliga lagar, så är det när du befinner dig i nuet som du är uppkopplad mot de oändliga möjligheterna. Precis samma förklaring som Matti Bergström – möjligheternas moln kallar han det.

Så nu förstår du kanske varför det är en viktig Må-Bra faktor att vara i nuet. Det är där du kan skapa något helt nytt i ditt liv. Det är där alla möjligheter finns att ta del av. Det är där livet pågår. För ditt liv är varken i det förflutna eller framtiden – eller hur? När du befinner dig där, så tappar du kontakten med möjligheten att skapa något nytt och fantastiskt i ditt liv.

Ta en stund och fundera på när du använder dig av Mindfulness och att vara i nuet. Är det när du diskar, promenerar, duschar/badar eller lyssnar på musik? Blev du inspirerad att vara mer i nuet? Skriv gärna i kommentaren och berätta.

Ha nu en fantastisk Nu-dag och ge dig själv alla möjligheter att skapa något nytt i ditt liv! För du är unik, värdefull och viktig! Ge dig själv kärlek, så sprider den sig till alla andra också!